Sunday, March 22, 2009

Kunming - steinskogen, fridag og besøk på landsbyen..

Ettersom vi igår skrev et flott innlegg - men det mot alle odds forsvant uten å lagre seg, prøve vi med nytt mot og muligheter igjen idag, og håper på et bedre resultat (må jo ha en unnskyldning ettersom det er noen dager siden sist blogg..)

Siden forrige gang har vi utforsket og blitt kjent i Kunming - nå er vi alle proffe på buss nr 62 som taes både til Nordica og til sentrum av Kunming. Og vi har også blitt foret med endel vestlig mat, noe som var kjærkomment for mange; alt fra svenske kjøttboller til taco o.l er blitt smakt..:-)

Vi har også fått utforsket mer av Yunnans flotte naturområde og dermed steinskogen, som er et område med masse flotte steinformasjon, og stier hvor vi nærmest måtte krype igjennom og holde inne magen, men artig var det og mye flott var det å se...! Og at solen skinte gjorde at vi alle hadde gått humør, særlig når vi hører hjemmefra Hurdal at det faktisk snør og vi sitter her å klager på solbrenthet.. Luksusproblem i slutten av mars måned altså.. Som en go slutt på dagen og for slitne bein ble det også tid for fotmassasje denne kvelden, hele gjengen kom slitne inn og ble tatt hånd om med flotte myke stoler, tv og massasje, herlig avslutning på dagen altså - anbefales, og det til den nette sum av 58 yuan pr pers..!

En fridag har vi også hatt og da ble det stort sett bytur for de fleste av oss, og når man har vært "så lenge" i Kina blir man også fort vant til prisnivået i landet, dvs når man kommer på et senter hvor en t-skjorte koster feks 249,- synes man virkelig at det er "altfor"dyrt.. Men artig synes vi nå alle det var å se, både i butikker og ikke minst på folkelivet en lørdag og å nyte is i solen..:-)

Idag har vi hatt en kjempeopplevelse som nærmest ikke kan forklares skriftelig, men vi får gjøre et forsøk. Vi har vært så heldige å besøke en folkegruppe som bor oppe i fjellene. Her fikk vi en varm velkomst med sang, og klapping og menneskene stod oppstilt på to rekker for å invitere oss inn i kirken. Lunsj ble også servert; mais/paprika, aubergine, kylling (kokt m alt av sener etc.), og tofu blant annet samt det som alltid blir servert til kinesiske måltider: ris. Deretter fikk vi være med på gudstjenesten deres, her ble det mye flott sang fra koret deres, noe som ble litt flaut da også vi måtte opptre med heller labre sangstemmer i forhold med sangen "alle fugler små" - men flerstemt var det nå hvertfall..:-) Etter en 2 timers lang gudstjeneste med sanger som vi i det minste kjente igjen melodien av noen av oss, og prat på maoi og kinesisk (altså uforståelig for de fleste av oss med unntak av Morten) fikk vi se hvordan standaren i husene er, og vi innsåg fort at vi overhode ikke skal klage på 36 timers togtur på Hardsleep for å si det kort..! Her var det hushold og dyr side om side, og mange generasjoner som bodde sammen. Besøket ble avsluttet med basketballkamp - som Adventuregjengen tapte med glans, selv om høyden definitivt var på vår side - en opplevelse av en tur som vi sent vil glemme..!!

Imorgen venter togtur videre til Xi'an med masse rene klær i bagasjen, ettersom vi har hatt tilgang på vaskemaskin disse dagene i Kunming - herlig! Togturen tar 36 timer, så først onsdagsmorgen er vi fremme til vår neste stopp og her blir det bla terracottafigurer, bymur og møte med mange andre fra Hurdal, det blir kos det..!

Blogges :-)

Thursday, March 19, 2009

Kunming - vårt hjem helt til mandag..!

Da er vi dratt enda videre på vår omreise i deler av Kina, og nå er det Kunming som er vårt hjemsted for en liten stund, faktisk det lengste stoppet på et sted vi har igjennom våre 3 uker på tur. Her bor Adventuregjengen i to flotte leiligheter med kinesiske nabolag rundt og med bla mulighet for å vaske klær - noe mange av oss har sett frem til.. Siden ankomst igår formiddag har vi møtt varmen og idag var det nok varmergrader opp mot 25.

Gårsdagen ble brukt til å gjøre seg litt kjent i nærmiljøet og kvelden ble brukt til grillfest og bursdagskake på Nordica. Kjempego' mat og vi spiste igjen med gafler og kniv til middag, noe som det er en stund siden sist, er omtrent blitt naturlig for oss alle å bruke spisepinner nå..! Kvelden ble avsluttet med en liten bysightseeing av hovedgaten i byen, som besto av nokså mange merkebutikker, så her fyker pengene mye lettere enn på markedene i Beijing om man først finner noe som faller i smak..

Idag har vi vært på fjelltur, men først var det frokost med grovt brød og syltetøy - noe som nok er savnet for oss nordmenn som er vant til slike frokoster.. Det falt i smak for oss alle - også bar det avgårde på tur, med et lite stopp innom skredderen for noen som drømmer om kinakjoler til å ta med seg hjem i bagasjen. Fjellturen var flott med mange trappetrinn og templer som en besøkte underveis opp, dette er nemlig et hellig sted for buddistene - men for et arbeid for munkene å bygge alle de trappetrinnene, tenk vi kun gikk i dem og enda va vi slitne. Det er da det er godt å kunne skylde på høyden for hele byen ligger nemlig 1900 moh, noe vi merket på antibac'er da de ble åpnet på toget onsdagsmorgen og sprutet ut litt mer enn vanlig.

Ellers er det litt småsyke folk i gruppen nå, men det går i riktig retning og vi satser på at vi alle sammen snart er klar for nye opplevelser innen kort tid. Håper alt er bra med dere hjemme..!

Monday, March 16, 2009

Yangsho og Guilin..

Da var den ene hele dagen i Guilin over - og det har vært den dag fylt med masse flotte naturopplevelser, selv om solen fra igår hadde forsvunnet litt bak skyene. Allerede klokken 8 idag tidlig var gjengen klar for nye eventyr - etter en flott frokost på hotellet med mer vestlig kost som omelett, bacon, pannekaker(?) o.l.

Dagens eventyr innbar en båttur opp til yangsho, som vi på forhånd visste at skulle ha enda bedre naturforhold enn Guilin som vi bor i. Turen oppover gav oss mange flotte fjellkjeder og formasjoner, og kineserne som var ombord var vell gjerne enda mer opptatt å ta bilder med oss raringene med lys hud og hår enn selve naturen, men etterhvert var vi vell ikke helt like rare..:-)

Når vi ankom Yangsho var det tid for litt fritid, med litt gåing i gatene før vi skulle vise vår styrke på sykkelsete. Her ble det både tandem og enkeltsykler og Adventuregjengen tok hele trafikkbildet med storm, selv om kamera i den ene hånden og noen litt bråe svinger - men det gikk som det suste:) Så ble det en liten tur innom en lokalfamilie og fikk prøve å lage tofu med å snurre rundt samt vi fikk teste ut vannbrønn.. Så syklet vi videre, og fikk oppleve litt mer humper og grusvei - noe som merkes i baken. Deretter var det mer "vannaktiviteter" med bambusflåter, og vi fikk se skraver fange fiskER og at de kom levende opp av halsen igjen, spenstig!

Etter en flott dag ble det middag på en restaurant i Guilin, som vi tok buss tilbake til. Maten er mye likt den vi har spist før med sursøt, aubergine, potetstrimler, svinekjøtt - men så dere fikk vi kylling og her kom alt med på tallerken, til og med HODET - som vår elev Lars Magne fant det for godt til å ligge igjen på tallerken og rett og slett spiste..! Ikke verst?

Imorgen er det klart for litt mer sightseeing i Guilin før togtur til Kunming venter på oss, den er på bare 18 timer noe som er lite for oss Adventurefolk som er blitt erfarne Hard-sleep sovere hele gjengen nå. (Hard sleep vil si åpne kuper med tre senger over/under hverandre, med særs tynne madrasser..) - så skrives når vi finner internett i Kunming...! (kanskje vi til og med skal prøve å få lagt ut et bilde eller to da? Men legg merke til kanskje..)

Sunday, March 15, 2009

Shanghai - den store store store byen!

Etter flotte dager i Beijing der vi før togreise sørover fikk oppleve det himmelske tempel var det klart for å innta en ny storby, som faktisk skal være den byen med flest innbyggere i heele Kina, nemlig Shanghai! For å komme oss dit tok vi toget og Jonas fikk mange nye kinesiske venner - og 50 yuan for å bytte seg oppover i køyene..:) Vi merker at det ikke er bare lett å snakke med kineserne når de kun kan kinesisk og vi kun kan snakke norsk, engelsk og småord som "ni hao!"

Men uansett Shanghai var stedet og første utfordring med å finne hotellet gikk som smurt, med tanke på at det faktisk regnet og subway stasjonen var nærmeste nabo til hotellet..! Og med kun 27 timer til rådighet i Shanghai måtte vi bruke tiden godt, selv om regnet som en liten stopper. Klassen fikk friheten til selv å gjøre hva de ville, noen endte på Madame Tussad, andre gikk gatelangs i Nanjing Road (hovedgaten i byen) og enda andre tok en rolig start på dagen. Om kvelden samles vi til felles måltid og sang bursdagssang for Morten som hadde bursdag - denne flotte fredag den 13. mars der vi fikk flotte stoore hotellrom:) Kvelden ble avsluttet med flott utsikt til alle skyskraperne nede fra the Bund - typisk Shanghaimotiv, så bilder på kameraene våre har det blitt..

Dagen etter var det klart for mer sightseeing, vi var forsatt i mindre grupper og folk har opplevd alt fra utsikten i Jin Mao tower / Oriental Pearl tower, stor fart med maglev tog, undergrunnstunnel fra Bund til Pudong og gamlebyen Yu-garden i det franske kvartalet. Shanghai er en by med mange opplevelser og det kan også være på sitt sted å nevne at byen IKKE har Hard Rock Cafe, selv om dette ikke ble bekreftet av hverken turistkontordamen, eller kartet på hotellet - men først da noen av oss hadde tatt taxi til adressen og vips i stedet endte på Ritz-Carlton, et kjempeflott hotell forsåvidt da.

Nå har vi ankommet våren og solen i Guilin og er klar for nye opplevelser, her er det masse flott natur, fjell og ikke minst 5* hotell noe som blir godt etter 21 timers togtur:-) Håper alt er bra med dere hjemme - vi har det alle 18 kjempeflott!!

Wednesday, March 11, 2009

Beijing, here we are

vårt store kinaeventyr begynner å bli virkelighet. vi har snart tilbrakt 2 døgn i midtens rike og dens hovedstad. inntrykkene står i kø. siden ankomst ca 2 lokaltid (7 timer foran fedrelandet) bar det avgårde til hotellet vårt; King's Joy Hotel for å legge fra seg bagasjen. selv om mange av oss var trøttere etter en natt på flyet var vi nokså fort klar for å oppleve storbyen og vi fikk samme kveld de første glimt av den himmelske fredsplass, om enn fra motsatt side av veien, samtidig som vi jaktet på en restaurant for å oppleve vårt første kinesiske måltid.

Mat ble det, med pinner og snurrebord - mange forskjellige varianter, men denne kvelden va de alle med and i, ettersom dette var restauranten sin spesialitet - og det tok litt tid for oss å spise mat med pinner. etter maten var det forsatt litt for tidlig til å legge seg, dermed måtte vi sjekke ut silkemarkedet for å se hva som kan frister å handle (og ikke minst hvor mye en må prute) - men klokken 9 var absolutt de fleste av oss klar for å sove - og å strekke seg ut i hver sin seng:) en go start på kinaturen :)

Idag har vi vært på farten fra 9-9 omtrentlig, vi startet med en gåtur ned til den forbudte by, hvor mang en keiser har tilbrakt sine leveår utenfor allfarvei. vi har opplevd å bli tatt "diskre" bilder av - så vi har nok iløpet av dagen endt i nokså mange kinesiske kamera og mobiler. deretter forsatte turen med minibuss og lunsj var neste mål, melboller.. deretter forsatte adventuregjengen sin tur til fulgereiret og vannkuben, stedet hvor de olympiske leker fant sted i august 2008. så forsatte turen til markedet, det nye klesmarkedet, som lignet ganske mye på silkemarkedet - men skal vissnok være litt billigere..!? Så var det middagstid og vi fikk mat med sterke smaker (noe som kjennetegner sør Kina som vi skal til senere.) og det blir lettere å lettere å spise med pinner - alle valgte det faktisk foran gafler som LÅG VED TALLERKENE VÅRE. måltidet ble forøvrig avsluttet med skorpion for alle dem som ønsket det, og noen valgte å spise mange, andre ingen.. En perfekt avslutning på vår sightseeingrunde denne dagen var akrobatikkshow med nokså små unger, utrolig hva de fikk til, vi satt alle sammen med store gap over at de faktisk klarte det de gjorde..!! Nå spilles det ligretto og "fotballspill" før sengen kaller på oss - og imorgen venter himmelske tempel, og om ettermiddagen/natten toget før vi skal innta Shanghai!!

Skrives før dere aner det - og kommentarer mottas med et smil!

reiserute kina

9.mars
Avreise Hurdal Verk kl 16.15

10.mars-12.mars - Beijing
Forbudte by, himmelske fredsplass, litt shopping(?) og bysightseeing.

13.mars-14.mars - Shanghai
bysightseeing, jadebuddhatempelet, the bund, maglev tog etc.

15.mars - 17.mars - Guilin
kveldstur, elvetur, Yangshuo, sykkeltur etc.

18.mars - 23.mars - Kumming (Yunnan)
western hills, steinskogen (yunnan), landsbybesøk, miao-folket, kirkebesøk, bird/flower marked, besøk på universitet.

24.mars - "sitte-på-toget-dag"
36 timers togtur..!!!

25.mars-27.mars - Xi'an
bymuren, muslimske kvarter, terracottafigurer (..)

28.mars-30.mars - Beijing
sommerpalass, akrobatikk, muren , peking and middag - og ikke minst shopping??

31.mars - Gardemoen / Hurdal ankomst ca.21.25!!
noen dager med etterarbeid, før det er påskeferie!

Friday, February 6, 2009

Tur til Jessheim

Gårsdagen var det klart for utflukt for Adventuregjengen; vi skulle ha årets bowlingcup og se hvem som klarte å skaffe seg mest poeng igjennom 3 serier.. Hvordan det gikk med de to undertegnende er ikke mye å nevne, men det som heller kan nevnes er at begge to slo til med de to første bingoradene når klassen på onsdag hadde kinesisk bingo:-)

Men før bowlingen stod det andre ting på planen, for vårt første stopp på Jessheimturen var nemlig Jessheim STORsenter (som bokstavelig var stort...) Her skulle vi sjekke opp enten fairtrade, hvor plaggene kommer fra og hvordan forholdene er der.. Vi valgte fairtrade som vårt tema, og sjekket opp i de to dagligvarebutikkene som var på stedet. Men vet du som leser egentlig hva fairtrade er? Tenker DU igjennom hva du handler eller er prisen mest sentral? La oss først sette oss inn i hva Fair Trade vil si.

"Fairtrade er en uavhengig merkeordning som kontrollerer at produkter er bærekraftig produsert, arbeidsrettigheter er respektert, og at det er betalt en pris som står i forhold til produksjons- og levekostnader."
(kilde: http://www.maxhavelaar.no/Internett/Om_Fairtrade/) Dette vil si at bøndene som produserer varene får en skikkelig pris og ikke blir underbetalt, for vi har sett en dokumentar hvor BikBok bukser som produsert for 1,6 kr pr stykke og hvem er det som da lider og ikke får hva de har rett på når man i Norge kjøper dem til 300? En tankevekker er det hvertfall.

Men tilbake til vår sjekk av fairtrade i butikkene på Jessheim. Første stopp var Meny, som er en butikk kjent med stort og bra utvalg. Vi startet letingen på varer som vi vet det er normalt å ha i hyllene: te, kaffe - var det begge deler bra utvalg av, og prisforskjellene varierte fra 1-10 kr. Vi fant også bomull, sjokolade, juice, frukt, sukker, honning, kjeks og ris. Vi fant dermed veldig masse med Fair Trade-merket og vi ble positiv overrasket over Menys utvalg. Deretter vi fikk snakke med Geir Ove, ass.butikksjef, han var ikke veldig fornøyd med hvordan varehandelen med Fair Trade produktene gikk, men han sa at det ikke var en bestemt aldersgruppe som valgte Fair Trade. Han fortalte oss også at kundene som kjøpte Fair Trade var veldig bevisst, og da handlet mange ulike typer varer - og motsatt.

Neste stopp var Rema 1000, og her ble det endel mer leting før vi fant de første Fair Trade produktene; nemlig kaffe. Utvalget var ikke i nærheten som Meny, men en type Fair Trade kaffe er jo tross alt mye bedre enn ingenting - men så skulle jakten forsette på andre varetyper, og etter litt kom også sukker opp på vår liste over varer som de hadde. Men så stoppet det opp, og vi måtte spørre - og traff på daglig leder - og spurte han hvilke fairtrade produkter han hadde og han lurt e på hva vi mente. Men etterhvert forstod han hva vi var ute etter og etter no en minutter med tenking kom han frem til at de hadde hermetikk og sjokolade som Fair Trade også, og vi fant det som vår oppgave å sjekke opp i dette. Sjokoladen låg i hyllen, dog høyt oppe - så det er nok ikke det første kundene ser når man leter etter sjokolade. Men hermetikken som ble nevnt ble på ingen måte funnet i hyllene. Når daglig leder ikke vet hva butikken har av Fair Trade hvem sin oppgave er det da å vite det?! Daglig leder var ikke ove rbegeistret for produktene og han sa at det kun var en motegreie å handle slike produkter akkur at da de kom i butikken - men nå var det dårlig salg av slike varer.

Vår konklusjon av sjekken viser at det er lite informasjon om Fair Trade i butikkene, selv de høyere lederne i butikkene vet for lite om temaet - og hvordan skal man da kunne få fremheve slike produkter i hyllene da? Bør det blir mer PR rundt dem og på den måten gjøre folk mye mer bevisste? Eller er vi for opptatt av oss selv og den ene kronen vi sparer på hver pose kaffe som er uten fairtrade-merket? En holdningsendring må gjøres, jo fortere jo bedre:)

Thursday, January 29, 2009

vi vil engasjere oss.

i dag, 29. jan, har vi hatt en full adventure-dag. vi begynte med et geografiquiz som vi løste på internett i bloggrupper. jonas og cathrine kom på en sterk 2. plass bak en gruppe på 3. cathrine imponerte stort da hun visste hvor en by i chile var og trykte perfekt(bare 19km fra).

etter å ha innsett at verden er ganske så stor med mange ukjente, uoppdagede store steder, hvertfall for oss her i norge, bevistgjorde morten oss om samfunnsengasjement. han ga oss to historier om jenter som var opptatt av saker, en om miljøet og en om etikk. etterpå delte vi oss etter hva vi brydde oss mest om. det var tre kategorier: etikk, miljø og bistand. jonas gikk til miljø mens cathrine gikk med flertallet til bistand. slik fikk vi se at klasses elsker bistand.
oppgaven i dagens tekst var noe om engasjement. skal vi engasjere oss etter at vi bryter ut av folkehøgskolebobla?

jonas skal neste år forhåpentligvis jobbe som sivilarbeider. han driver i disse tider og sjekker ut hva han vil bruke et år til å jobbe med. han fristes hittil mest av regnskogsfondet, wwf eller røde kors. de to første er miljøorganisasjoner så jonas skal jobbe for en forbedring av vår måte å behandle naturen.

cathrine sine planer for høsten er studier, pr nå er det økonomi og adm. i Bergen som frister mest (kanskje jeg rett og slett savner regnet?!) men forsatt der har jeg planer om å engasjere meg om på en litt annen måte enn jonas. kanskje jeg skal bli aktiv i en menighet? skaffe meg et fadderbarn? som en travel student vil nok dette være en bra løsning for meg - for selv om man i norge som student ofte høre klager om lite penger, så har vi alle nok til mat, klær, bøker og også tid til fritid. og om man leter på sørligere breddegrader er dette på ingen måte noe selvfølge, ikke engang studier og skolegang er noe man kan kreve. på skolen er det for tiden mange som stresser med å finne ut hva høsten skal brukes til - hva man skal studere - problemet er at det er FOR mye å velge i - det kan vell kalles luksusproblem? om man ser litt større på det, så istedet for å se problemet er det kanskje en ide å se hvor heldige vi faktisk er så har så ufattelig mange muligheter..!

Dagens Adventure dag ble avsluttet med en film kalt "pay it forward", her fortelles det om en klasse som får i oppgave å finne noe som kan gjøre en forskjell i verden. en liten gutt på rundt 12 år får ideen, gjør gode ting om 3 mennesker, selv om det vil koste deg masse - og be de så sende det videre til nye personer. han ender opp med å gå inn i en slosskamp mot slutten av filmen og ofrer sitt liv pga et knivstikk - men innen da har "pay it forward" spredt seg til hele USA og gledet mange tusen mennesker - dette kan minne oss alle om at det er ikke alltid penger som hjelper - handlinger kan være akkurat lite viktig..! Så dagens oppfordring må være; gjør noe godt mot andre eller som det står i bibelen; gjør mot andre det som du vil at de skal gjøre mot deg:)

Monday, January 12, 2009

Reiselivsmessen 2009; Lillestrøm!

Gårsdagens søndag var ikke som en helt vanlig søndag for oss Adventure elever på Verket, istendenfor en fridag - drog vi fleste av oss til Reiselivsmessen, som holdt åpent tors-søndag på Lillestrøm. Her fant mant det meste man kan ønske seg innenfor reiseliv både i og utenfor vårt eget fedreland. Det var konkurranser og "mat" (smaksprøver/drops/kakao etc) i fleng og noen var heldige og kom hjem med flybilletter til nye destinasjoner - mens andre av oss forsatt venter på å bli ringt opp:p




Og ettersom Adventure neste store utflukt til Kina var det også dette som vi satt mest fokus på under messen og skulle sjekke ut hvor reisebyråene mente var den meste ruten for vår 3-ukers rundtur i landet. Meg og Jonas fant to byråer som kun fokuserte på Kina og begge anbefalte med en gang: Beijing - og det stedet er vell det eneste stedet som allerede nå er bestemt at vi skal til, ettersom det er her vi lander med SAS flyet den 10.mars(?) 2009. Som et neste stopp på reisen mente også begge at neste stopp på reisen burde være Xian og der var det et must å få se Terracottafigurene. Deretter mente reiseselskapene "mitt Kina" og "kinareiser"at vi burde reise videre sør over til Guizhou og deretter til Guilin hvor vi kunne se kjempeflott natur med flotte sukkertoppfjell. Kinareiser mente også at en tur innom storbyen Shanghai var verdt å få med seg - mens Mitt Kina sa at dette var en moderne by som var spennende å ha fått med seg og opplevd, men at Beijing var mye viktigere enn ShangHai. Så alt i alt var begge nokså enig i at den riktige reiseruten for oss er sør-vestover fra Beijing, og begge anbefalte oss som et rimelig og minnerikt minne å ta toget for å komme oss rundt, ettersom det i Kina var godt utbygd og gikk "overalt". Men under seminarene til begge reiseselskapene ble det også snakket om turer til Tibet og Lhasa, hvor en såg store vidder og flotte naturlandskap, men her var det gjerne dyrt å reise ettersom det ble anbefalt å fly den ene strekningen..



Gode råd som vi fikk av de hyggelige medarbeiderne i reiseselskapene var at Kina er et land med lite kriminalitet og at det ikke skal være farlig å gå ut hverken på kveldstid eller dagtid. De er et gjestfritt folk og hyggelige å møte på - men en må huske å prute masse på markedene. Et annet råd som vi ble anbefalt når vi skal reise utenfor Beijing er å ha med oss en liten lommeordbok - for engelsk kunnskapene på de "mindre" stedene er ikke så god at de alltid skjønner hva vi spør om - men med en liten ordbok skulle ikke dette være noe problem dette heller - så her har vi en liten investering å gjøre før avreise..






I forhold til kultur vil vi nok merke store forskjeller fra vårt eget land når vi ankommer Kina, ettersom de er et av verdens mest befolkede land er det mennesker, og trafikk over alt; et godt eksempel var at på en 4-felts vei kunne det gjerne være åtte biler som stod vedsiden av hverandre i rekken.. Så det er nok et trafikkbilde som kan fasinerer oss like mye som da vi var i Kairo.. Andre ting som er typisk kinesisk er kjøkkentradisjonen og maten som blant annet Peking And som er en kjent kinesisk rett. Samt at det å kunne spise med pinner kan bli en utfordring for mange av oss og det finnes også kinesisk te som spise til det meste av maten. Ellers er det mange viktige steder å oppleve som kinesiske mur, den forbudte by, himmelske fredsplass også også himmelenstempel ble nevnt som et flott sted i Beijing - og her ble det anbefalt å være i 6-7 tiden for å opplve morgengymnastikk. Ellers er det også vanlig med aerobikk på videregående hvor hele skolen stiller på rekker og rader. Og selv om vi er komt til 2009 er det først den 25.jan at det kinesiske nyttåret feires og da går Kina inn i oksens tegn.


Standen som gav oss mest informasjon om Kina synes jeg var mitt Kina som kom med både forslag og anbefalinger av steder og reiser. Hva som var lurt å ta med seg av klær ( gradene kan variere mellom ca 15 - 0 i gjennomsnitt i mars måned) og også fikk vi tips at det var verdt å prøve massasje og da spesielt kinesisk fotmassasje samt at det helt klart var viktig å få med seg minst silkemarkedet i Beijing..! Så godt jobbet av mitt Kina:)


Om det skulle hende at Adventure ikke skulle til Kina ville Cathrine valgt å dra til Sør-Amerika og Brasil, som er et land med store forskjeller og en spennende historie. Her kunne vi opplevd den virkelig regnskogen og like etter store moderne storbyer..! Jonas ville valgt et land hvor man kan dra på safari. Ellers er Irland et rimeligere alternativ som frister.


På reiselivsmessen var det stands på stands som alle hadde et felles mål: å få akkurat vår oppmerksomhet og den mest kreative av dem var vanskelig å velge. Gjensidige hadde en fin konkurranse med 25% vinnersjanse, fine premier og de brydde seg ikke(veldig) om vi prøvde flere ganger. VG hadde også en bra stand som får et stort pluss for gratis og god varm drikke. Cathrine stemmer nok for en av de, men Jonas kupper valget og ender på Legoland. Alltid hyggelig med et gjennsyn med klassikeren.


Når man er på en messe er det helt klart mye rart man kan få med seg hjem i posene tilbake til skolen, og posene blir fort tunge å bære, så et godt tips må være å ta med en stoor sekk (min ble fort for liten) og det er heller ikke et stort poeng å ha på seg store varme jakker, for disse blir man for det meste gående å bære på.. Av brukelige ting fikk vi rundt 10 kulepenner/blyanter hver, puzzlespill med kart over Estland, antibac servietter, flott kam med speil og syredskaper av Aftenposten, og på Gjensidige sin stand vant jeg 3 reisebøker: Paris, New York og London, så nå håper jeg at jeg får brukt dem, Jonas på sin side fikk en fra London og der stoppet hans flaks. NOT! Han vant også Irland, til slutt.


Av spiselige ting hadde de fleste standene drops i ulike farger og former, men svært mange av disse var ikke gode, men stands som må trekkes frem med spiselige godsaker er først og frem sjømannskirken som hadde ufattelig gode NYSTEKTE vafler, disse var virkelig til å anbefale..! Ellers var sjokoladen på Gjensidige en god trøst når man ikke vant reisebøker og også kakaoen på VG er verdt å skryte av..:-)


En flott dag er herved blitt fortalt om, og nå venter meg og Jonas på å bli oppringt av VG og bli fortalt at Maldivene er neste stopp..:) (det som var den trolig beste konkurransen på hele messen..!)

Thursday, January 1, 2009

godt nyttår!

jeg, og sikkert cathrine og, ønsker alle våre lesere et godt nytt år