Monday, January 12, 2009

Reiselivsmessen 2009; Lillestrøm!

Gårsdagens søndag var ikke som en helt vanlig søndag for oss Adventure elever på Verket, istendenfor en fridag - drog vi fleste av oss til Reiselivsmessen, som holdt åpent tors-søndag på Lillestrøm. Her fant mant det meste man kan ønske seg innenfor reiseliv både i og utenfor vårt eget fedreland. Det var konkurranser og "mat" (smaksprøver/drops/kakao etc) i fleng og noen var heldige og kom hjem med flybilletter til nye destinasjoner - mens andre av oss forsatt venter på å bli ringt opp:p




Og ettersom Adventure neste store utflukt til Kina var det også dette som vi satt mest fokus på under messen og skulle sjekke ut hvor reisebyråene mente var den meste ruten for vår 3-ukers rundtur i landet. Meg og Jonas fant to byråer som kun fokuserte på Kina og begge anbefalte med en gang: Beijing - og det stedet er vell det eneste stedet som allerede nå er bestemt at vi skal til, ettersom det er her vi lander med SAS flyet den 10.mars(?) 2009. Som et neste stopp på reisen mente også begge at neste stopp på reisen burde være Xian og der var det et must å få se Terracottafigurene. Deretter mente reiseselskapene "mitt Kina" og "kinareiser"at vi burde reise videre sør over til Guizhou og deretter til Guilin hvor vi kunne se kjempeflott natur med flotte sukkertoppfjell. Kinareiser mente også at en tur innom storbyen Shanghai var verdt å få med seg - mens Mitt Kina sa at dette var en moderne by som var spennende å ha fått med seg og opplevd, men at Beijing var mye viktigere enn ShangHai. Så alt i alt var begge nokså enig i at den riktige reiseruten for oss er sør-vestover fra Beijing, og begge anbefalte oss som et rimelig og minnerikt minne å ta toget for å komme oss rundt, ettersom det i Kina var godt utbygd og gikk "overalt". Men under seminarene til begge reiseselskapene ble det også snakket om turer til Tibet og Lhasa, hvor en såg store vidder og flotte naturlandskap, men her var det gjerne dyrt å reise ettersom det ble anbefalt å fly den ene strekningen..



Gode råd som vi fikk av de hyggelige medarbeiderne i reiseselskapene var at Kina er et land med lite kriminalitet og at det ikke skal være farlig å gå ut hverken på kveldstid eller dagtid. De er et gjestfritt folk og hyggelige å møte på - men en må huske å prute masse på markedene. Et annet råd som vi ble anbefalt når vi skal reise utenfor Beijing er å ha med oss en liten lommeordbok - for engelsk kunnskapene på de "mindre" stedene er ikke så god at de alltid skjønner hva vi spør om - men med en liten ordbok skulle ikke dette være noe problem dette heller - så her har vi en liten investering å gjøre før avreise..






I forhold til kultur vil vi nok merke store forskjeller fra vårt eget land når vi ankommer Kina, ettersom de er et av verdens mest befolkede land er det mennesker, og trafikk over alt; et godt eksempel var at på en 4-felts vei kunne det gjerne være åtte biler som stod vedsiden av hverandre i rekken.. Så det er nok et trafikkbilde som kan fasinerer oss like mye som da vi var i Kairo.. Andre ting som er typisk kinesisk er kjøkkentradisjonen og maten som blant annet Peking And som er en kjent kinesisk rett. Samt at det å kunne spise med pinner kan bli en utfordring for mange av oss og det finnes også kinesisk te som spise til det meste av maten. Ellers er det mange viktige steder å oppleve som kinesiske mur, den forbudte by, himmelske fredsplass også også himmelenstempel ble nevnt som et flott sted i Beijing - og her ble det anbefalt å være i 6-7 tiden for å opplve morgengymnastikk. Ellers er det også vanlig med aerobikk på videregående hvor hele skolen stiller på rekker og rader. Og selv om vi er komt til 2009 er det først den 25.jan at det kinesiske nyttåret feires og da går Kina inn i oksens tegn.


Standen som gav oss mest informasjon om Kina synes jeg var mitt Kina som kom med både forslag og anbefalinger av steder og reiser. Hva som var lurt å ta med seg av klær ( gradene kan variere mellom ca 15 - 0 i gjennomsnitt i mars måned) og også fikk vi tips at det var verdt å prøve massasje og da spesielt kinesisk fotmassasje samt at det helt klart var viktig å få med seg minst silkemarkedet i Beijing..! Så godt jobbet av mitt Kina:)


Om det skulle hende at Adventure ikke skulle til Kina ville Cathrine valgt å dra til Sør-Amerika og Brasil, som er et land med store forskjeller og en spennende historie. Her kunne vi opplevd den virkelig regnskogen og like etter store moderne storbyer..! Jonas ville valgt et land hvor man kan dra på safari. Ellers er Irland et rimeligere alternativ som frister.


På reiselivsmessen var det stands på stands som alle hadde et felles mål: å få akkurat vår oppmerksomhet og den mest kreative av dem var vanskelig å velge. Gjensidige hadde en fin konkurranse med 25% vinnersjanse, fine premier og de brydde seg ikke(veldig) om vi prøvde flere ganger. VG hadde også en bra stand som får et stort pluss for gratis og god varm drikke. Cathrine stemmer nok for en av de, men Jonas kupper valget og ender på Legoland. Alltid hyggelig med et gjennsyn med klassikeren.


Når man er på en messe er det helt klart mye rart man kan få med seg hjem i posene tilbake til skolen, og posene blir fort tunge å bære, så et godt tips må være å ta med en stoor sekk (min ble fort for liten) og det er heller ikke et stort poeng å ha på seg store varme jakker, for disse blir man for det meste gående å bære på.. Av brukelige ting fikk vi rundt 10 kulepenner/blyanter hver, puzzlespill med kart over Estland, antibac servietter, flott kam med speil og syredskaper av Aftenposten, og på Gjensidige sin stand vant jeg 3 reisebøker: Paris, New York og London, så nå håper jeg at jeg får brukt dem, Jonas på sin side fikk en fra London og der stoppet hans flaks. NOT! Han vant også Irland, til slutt.


Av spiselige ting hadde de fleste standene drops i ulike farger og former, men svært mange av disse var ikke gode, men stands som må trekkes frem med spiselige godsaker er først og frem sjømannskirken som hadde ufattelig gode NYSTEKTE vafler, disse var virkelig til å anbefale..! Ellers var sjokoladen på Gjensidige en god trøst når man ikke vant reisebøker og også kakaoen på VG er verdt å skryte av..:-)


En flott dag er herved blitt fortalt om, og nå venter meg og Jonas på å bli oppringt av VG og bli fortalt at Maldivene er neste stopp..:) (det som var den trolig beste konkurransen på hele messen..!)

No comments: