Thursday, January 29, 2009

vi vil engasjere oss.

i dag, 29. jan, har vi hatt en full adventure-dag. vi begynte med et geografiquiz som vi løste på internett i bloggrupper. jonas og cathrine kom på en sterk 2. plass bak en gruppe på 3. cathrine imponerte stort da hun visste hvor en by i chile var og trykte perfekt(bare 19km fra).

etter å ha innsett at verden er ganske så stor med mange ukjente, uoppdagede store steder, hvertfall for oss her i norge, bevistgjorde morten oss om samfunnsengasjement. han ga oss to historier om jenter som var opptatt av saker, en om miljøet og en om etikk. etterpå delte vi oss etter hva vi brydde oss mest om. det var tre kategorier: etikk, miljø og bistand. jonas gikk til miljø mens cathrine gikk med flertallet til bistand. slik fikk vi se at klasses elsker bistand.
oppgaven i dagens tekst var noe om engasjement. skal vi engasjere oss etter at vi bryter ut av folkehøgskolebobla?

jonas skal neste år forhåpentligvis jobbe som sivilarbeider. han driver i disse tider og sjekker ut hva han vil bruke et år til å jobbe med. han fristes hittil mest av regnskogsfondet, wwf eller røde kors. de to første er miljøorganisasjoner så jonas skal jobbe for en forbedring av vår måte å behandle naturen.

cathrine sine planer for høsten er studier, pr nå er det økonomi og adm. i Bergen som frister mest (kanskje jeg rett og slett savner regnet?!) men forsatt der har jeg planer om å engasjere meg om på en litt annen måte enn jonas. kanskje jeg skal bli aktiv i en menighet? skaffe meg et fadderbarn? som en travel student vil nok dette være en bra løsning for meg - for selv om man i norge som student ofte høre klager om lite penger, så har vi alle nok til mat, klær, bøker og også tid til fritid. og om man leter på sørligere breddegrader er dette på ingen måte noe selvfølge, ikke engang studier og skolegang er noe man kan kreve. på skolen er det for tiden mange som stresser med å finne ut hva høsten skal brukes til - hva man skal studere - problemet er at det er FOR mye å velge i - det kan vell kalles luksusproblem? om man ser litt større på det, så istedet for å se problemet er det kanskje en ide å se hvor heldige vi faktisk er så har så ufattelig mange muligheter..!

Dagens Adventure dag ble avsluttet med en film kalt "pay it forward", her fortelles det om en klasse som får i oppgave å finne noe som kan gjøre en forskjell i verden. en liten gutt på rundt 12 år får ideen, gjør gode ting om 3 mennesker, selv om det vil koste deg masse - og be de så sende det videre til nye personer. han ender opp med å gå inn i en slosskamp mot slutten av filmen og ofrer sitt liv pga et knivstikk - men innen da har "pay it forward" spredt seg til hele USA og gledet mange tusen mennesker - dette kan minne oss alle om at det er ikke alltid penger som hjelper - handlinger kan være akkurat lite viktig..! Så dagens oppfordring må være; gjør noe godt mot andre eller som det står i bibelen; gjør mot andre det som du vil at de skal gjøre mot deg:)

No comments: