Friday, February 6, 2009

Tur til Jessheim

Gårsdagen var det klart for utflukt for Adventuregjengen; vi skulle ha årets bowlingcup og se hvem som klarte å skaffe seg mest poeng igjennom 3 serier.. Hvordan det gikk med de to undertegnende er ikke mye å nevne, men det som heller kan nevnes er at begge to slo til med de to første bingoradene når klassen på onsdag hadde kinesisk bingo:-)

Men før bowlingen stod det andre ting på planen, for vårt første stopp på Jessheimturen var nemlig Jessheim STORsenter (som bokstavelig var stort...) Her skulle vi sjekke opp enten fairtrade, hvor plaggene kommer fra og hvordan forholdene er der.. Vi valgte fairtrade som vårt tema, og sjekket opp i de to dagligvarebutikkene som var på stedet. Men vet du som leser egentlig hva fairtrade er? Tenker DU igjennom hva du handler eller er prisen mest sentral? La oss først sette oss inn i hva Fair Trade vil si.

"Fairtrade er en uavhengig merkeordning som kontrollerer at produkter er bærekraftig produsert, arbeidsrettigheter er respektert, og at det er betalt en pris som står i forhold til produksjons- og levekostnader."
(kilde: http://www.maxhavelaar.no/Internett/Om_Fairtrade/) Dette vil si at bøndene som produserer varene får en skikkelig pris og ikke blir underbetalt, for vi har sett en dokumentar hvor BikBok bukser som produsert for 1,6 kr pr stykke og hvem er det som da lider og ikke får hva de har rett på når man i Norge kjøper dem til 300? En tankevekker er det hvertfall.

Men tilbake til vår sjekk av fairtrade i butikkene på Jessheim. Første stopp var Meny, som er en butikk kjent med stort og bra utvalg. Vi startet letingen på varer som vi vet det er normalt å ha i hyllene: te, kaffe - var det begge deler bra utvalg av, og prisforskjellene varierte fra 1-10 kr. Vi fant også bomull, sjokolade, juice, frukt, sukker, honning, kjeks og ris. Vi fant dermed veldig masse med Fair Trade-merket og vi ble positiv overrasket over Menys utvalg. Deretter vi fikk snakke med Geir Ove, ass.butikksjef, han var ikke veldig fornøyd med hvordan varehandelen med Fair Trade produktene gikk, men han sa at det ikke var en bestemt aldersgruppe som valgte Fair Trade. Han fortalte oss også at kundene som kjøpte Fair Trade var veldig bevisst, og da handlet mange ulike typer varer - og motsatt.

Neste stopp var Rema 1000, og her ble det endel mer leting før vi fant de første Fair Trade produktene; nemlig kaffe. Utvalget var ikke i nærheten som Meny, men en type Fair Trade kaffe er jo tross alt mye bedre enn ingenting - men så skulle jakten forsette på andre varetyper, og etter litt kom også sukker opp på vår liste over varer som de hadde. Men så stoppet det opp, og vi måtte spørre - og traff på daglig leder - og spurte han hvilke fairtrade produkter han hadde og han lurt e på hva vi mente. Men etterhvert forstod han hva vi var ute etter og etter no en minutter med tenking kom han frem til at de hadde hermetikk og sjokolade som Fair Trade også, og vi fant det som vår oppgave å sjekke opp i dette. Sjokoladen låg i hyllen, dog høyt oppe - så det er nok ikke det første kundene ser når man leter etter sjokolade. Men hermetikken som ble nevnt ble på ingen måte funnet i hyllene. Når daglig leder ikke vet hva butikken har av Fair Trade hvem sin oppgave er det da å vite det?! Daglig leder var ikke ove rbegeistret for produktene og han sa at det kun var en motegreie å handle slike produkter akkur at da de kom i butikken - men nå var det dårlig salg av slike varer.

Vår konklusjon av sjekken viser at det er lite informasjon om Fair Trade i butikkene, selv de høyere lederne i butikkene vet for lite om temaet - og hvordan skal man da kunne få fremheve slike produkter i hyllene da? Bør det blir mer PR rundt dem og på den måten gjøre folk mye mer bevisste? Eller er vi for opptatt av oss selv og den ene kronen vi sparer på hver pose kaffe som er uten fairtrade-merket? En holdningsendring må gjøres, jo fortere jo bedre:)

No comments: