Sunday, March 22, 2009

Kunming - steinskogen, fridag og besøk på landsbyen..

Ettersom vi igår skrev et flott innlegg - men det mot alle odds forsvant uten å lagre seg, prøve vi med nytt mot og muligheter igjen idag, og håper på et bedre resultat (må jo ha en unnskyldning ettersom det er noen dager siden sist blogg..)

Siden forrige gang har vi utforsket og blitt kjent i Kunming - nå er vi alle proffe på buss nr 62 som taes både til Nordica og til sentrum av Kunming. Og vi har også blitt foret med endel vestlig mat, noe som var kjærkomment for mange; alt fra svenske kjøttboller til taco o.l er blitt smakt..:-)

Vi har også fått utforsket mer av Yunnans flotte naturområde og dermed steinskogen, som er et område med masse flotte steinformasjon, og stier hvor vi nærmest måtte krype igjennom og holde inne magen, men artig var det og mye flott var det å se...! Og at solen skinte gjorde at vi alle hadde gått humør, særlig når vi hører hjemmefra Hurdal at det faktisk snør og vi sitter her å klager på solbrenthet.. Luksusproblem i slutten av mars måned altså.. Som en go slutt på dagen og for slitne bein ble det også tid for fotmassasje denne kvelden, hele gjengen kom slitne inn og ble tatt hånd om med flotte myke stoler, tv og massasje, herlig avslutning på dagen altså - anbefales, og det til den nette sum av 58 yuan pr pers..!

En fridag har vi også hatt og da ble det stort sett bytur for de fleste av oss, og når man har vært "så lenge" i Kina blir man også fort vant til prisnivået i landet, dvs når man kommer på et senter hvor en t-skjorte koster feks 249,- synes man virkelig at det er "altfor"dyrt.. Men artig synes vi nå alle det var å se, både i butikker og ikke minst på folkelivet en lørdag og å nyte is i solen..:-)

Idag har vi hatt en kjempeopplevelse som nærmest ikke kan forklares skriftelig, men vi får gjøre et forsøk. Vi har vært så heldige å besøke en folkegruppe som bor oppe i fjellene. Her fikk vi en varm velkomst med sang, og klapping og menneskene stod oppstilt på to rekker for å invitere oss inn i kirken. Lunsj ble også servert; mais/paprika, aubergine, kylling (kokt m alt av sener etc.), og tofu blant annet samt det som alltid blir servert til kinesiske måltider: ris. Deretter fikk vi være med på gudstjenesten deres, her ble det mye flott sang fra koret deres, noe som ble litt flaut da også vi måtte opptre med heller labre sangstemmer i forhold med sangen "alle fugler små" - men flerstemt var det nå hvertfall..:-) Etter en 2 timers lang gudstjeneste med sanger som vi i det minste kjente igjen melodien av noen av oss, og prat på maoi og kinesisk (altså uforståelig for de fleste av oss med unntak av Morten) fikk vi se hvordan standaren i husene er, og vi innsåg fort at vi overhode ikke skal klage på 36 timers togtur på Hardsleep for å si det kort..! Her var det hushold og dyr side om side, og mange generasjoner som bodde sammen. Besøket ble avsluttet med basketballkamp - som Adventuregjengen tapte med glans, selv om høyden definitivt var på vår side - en opplevelse av en tur som vi sent vil glemme..!!

Imorgen venter togtur videre til Xi'an med masse rene klær i bagasjen, ettersom vi har hatt tilgang på vaskemaskin disse dagene i Kunming - herlig! Togturen tar 36 timer, så først onsdagsmorgen er vi fremme til vår neste stopp og her blir det bla terracottafigurer, bymur og møte med mange andre fra Hurdal, det blir kos det..!

Blogges :-)

Thursday, March 19, 2009

Kunming - vårt hjem helt til mandag..!

Da er vi dratt enda videre på vår omreise i deler av Kina, og nå er det Kunming som er vårt hjemsted for en liten stund, faktisk det lengste stoppet på et sted vi har igjennom våre 3 uker på tur. Her bor Adventuregjengen i to flotte leiligheter med kinesiske nabolag rundt og med bla mulighet for å vaske klær - noe mange av oss har sett frem til.. Siden ankomst igår formiddag har vi møtt varmen og idag var det nok varmergrader opp mot 25.

Gårsdagen ble brukt til å gjøre seg litt kjent i nærmiljøet og kvelden ble brukt til grillfest og bursdagskake på Nordica. Kjempego' mat og vi spiste igjen med gafler og kniv til middag, noe som det er en stund siden sist, er omtrent blitt naturlig for oss alle å bruke spisepinner nå..! Kvelden ble avsluttet med en liten bysightseeing av hovedgaten i byen, som besto av nokså mange merkebutikker, så her fyker pengene mye lettere enn på markedene i Beijing om man først finner noe som faller i smak..

Idag har vi vært på fjelltur, men først var det frokost med grovt brød og syltetøy - noe som nok er savnet for oss nordmenn som er vant til slike frokoster.. Det falt i smak for oss alle - også bar det avgårde på tur, med et lite stopp innom skredderen for noen som drømmer om kinakjoler til å ta med seg hjem i bagasjen. Fjellturen var flott med mange trappetrinn og templer som en besøkte underveis opp, dette er nemlig et hellig sted for buddistene - men for et arbeid for munkene å bygge alle de trappetrinnene, tenk vi kun gikk i dem og enda va vi slitne. Det er da det er godt å kunne skylde på høyden for hele byen ligger nemlig 1900 moh, noe vi merket på antibac'er da de ble åpnet på toget onsdagsmorgen og sprutet ut litt mer enn vanlig.

Ellers er det litt småsyke folk i gruppen nå, men det går i riktig retning og vi satser på at vi alle sammen snart er klar for nye opplevelser innen kort tid. Håper alt er bra med dere hjemme..!

Monday, March 16, 2009

Yangsho og Guilin..

Da var den ene hele dagen i Guilin over - og det har vært den dag fylt med masse flotte naturopplevelser, selv om solen fra igår hadde forsvunnet litt bak skyene. Allerede klokken 8 idag tidlig var gjengen klar for nye eventyr - etter en flott frokost på hotellet med mer vestlig kost som omelett, bacon, pannekaker(?) o.l.

Dagens eventyr innbar en båttur opp til yangsho, som vi på forhånd visste at skulle ha enda bedre naturforhold enn Guilin som vi bor i. Turen oppover gav oss mange flotte fjellkjeder og formasjoner, og kineserne som var ombord var vell gjerne enda mer opptatt å ta bilder med oss raringene med lys hud og hår enn selve naturen, men etterhvert var vi vell ikke helt like rare..:-)

Når vi ankom Yangsho var det tid for litt fritid, med litt gåing i gatene før vi skulle vise vår styrke på sykkelsete. Her ble det både tandem og enkeltsykler og Adventuregjengen tok hele trafikkbildet med storm, selv om kamera i den ene hånden og noen litt bråe svinger - men det gikk som det suste:) Så ble det en liten tur innom en lokalfamilie og fikk prøve å lage tofu med å snurre rundt samt vi fikk teste ut vannbrønn.. Så syklet vi videre, og fikk oppleve litt mer humper og grusvei - noe som merkes i baken. Deretter var det mer "vannaktiviteter" med bambusflåter, og vi fikk se skraver fange fiskER og at de kom levende opp av halsen igjen, spenstig!

Etter en flott dag ble det middag på en restaurant i Guilin, som vi tok buss tilbake til. Maten er mye likt den vi har spist før med sursøt, aubergine, potetstrimler, svinekjøtt - men så dere fikk vi kylling og her kom alt med på tallerken, til og med HODET - som vår elev Lars Magne fant det for godt til å ligge igjen på tallerken og rett og slett spiste..! Ikke verst?

Imorgen er det klart for litt mer sightseeing i Guilin før togtur til Kunming venter på oss, den er på bare 18 timer noe som er lite for oss Adventurefolk som er blitt erfarne Hard-sleep sovere hele gjengen nå. (Hard sleep vil si åpne kuper med tre senger over/under hverandre, med særs tynne madrasser..) - så skrives når vi finner internett i Kunming...! (kanskje vi til og med skal prøve å få lagt ut et bilde eller to da? Men legg merke til kanskje..)

Sunday, March 15, 2009

Shanghai - den store store store byen!

Etter flotte dager i Beijing der vi før togreise sørover fikk oppleve det himmelske tempel var det klart for å innta en ny storby, som faktisk skal være den byen med flest innbyggere i heele Kina, nemlig Shanghai! For å komme oss dit tok vi toget og Jonas fikk mange nye kinesiske venner - og 50 yuan for å bytte seg oppover i køyene..:) Vi merker at det ikke er bare lett å snakke med kineserne når de kun kan kinesisk og vi kun kan snakke norsk, engelsk og småord som "ni hao!"

Men uansett Shanghai var stedet og første utfordring med å finne hotellet gikk som smurt, med tanke på at det faktisk regnet og subway stasjonen var nærmeste nabo til hotellet..! Og med kun 27 timer til rådighet i Shanghai måtte vi bruke tiden godt, selv om regnet som en liten stopper. Klassen fikk friheten til selv å gjøre hva de ville, noen endte på Madame Tussad, andre gikk gatelangs i Nanjing Road (hovedgaten i byen) og enda andre tok en rolig start på dagen. Om kvelden samles vi til felles måltid og sang bursdagssang for Morten som hadde bursdag - denne flotte fredag den 13. mars der vi fikk flotte stoore hotellrom:) Kvelden ble avsluttet med flott utsikt til alle skyskraperne nede fra the Bund - typisk Shanghaimotiv, så bilder på kameraene våre har det blitt..

Dagen etter var det klart for mer sightseeing, vi var forsatt i mindre grupper og folk har opplevd alt fra utsikten i Jin Mao tower / Oriental Pearl tower, stor fart med maglev tog, undergrunnstunnel fra Bund til Pudong og gamlebyen Yu-garden i det franske kvartalet. Shanghai er en by med mange opplevelser og det kan også være på sitt sted å nevne at byen IKKE har Hard Rock Cafe, selv om dette ikke ble bekreftet av hverken turistkontordamen, eller kartet på hotellet - men først da noen av oss hadde tatt taxi til adressen og vips i stedet endte på Ritz-Carlton, et kjempeflott hotell forsåvidt da.

Nå har vi ankommet våren og solen i Guilin og er klar for nye opplevelser, her er det masse flott natur, fjell og ikke minst 5* hotell noe som blir godt etter 21 timers togtur:-) Håper alt er bra med dere hjemme - vi har det alle 18 kjempeflott!!

Wednesday, March 11, 2009

Beijing, here we are

vårt store kinaeventyr begynner å bli virkelighet. vi har snart tilbrakt 2 døgn i midtens rike og dens hovedstad. inntrykkene står i kø. siden ankomst ca 2 lokaltid (7 timer foran fedrelandet) bar det avgårde til hotellet vårt; King's Joy Hotel for å legge fra seg bagasjen. selv om mange av oss var trøttere etter en natt på flyet var vi nokså fort klar for å oppleve storbyen og vi fikk samme kveld de første glimt av den himmelske fredsplass, om enn fra motsatt side av veien, samtidig som vi jaktet på en restaurant for å oppleve vårt første kinesiske måltid.

Mat ble det, med pinner og snurrebord - mange forskjellige varianter, men denne kvelden va de alle med and i, ettersom dette var restauranten sin spesialitet - og det tok litt tid for oss å spise mat med pinner. etter maten var det forsatt litt for tidlig til å legge seg, dermed måtte vi sjekke ut silkemarkedet for å se hva som kan frister å handle (og ikke minst hvor mye en må prute) - men klokken 9 var absolutt de fleste av oss klar for å sove - og å strekke seg ut i hver sin seng:) en go start på kinaturen :)

Idag har vi vært på farten fra 9-9 omtrentlig, vi startet med en gåtur ned til den forbudte by, hvor mang en keiser har tilbrakt sine leveår utenfor allfarvei. vi har opplevd å bli tatt "diskre" bilder av - så vi har nok iløpet av dagen endt i nokså mange kinesiske kamera og mobiler. deretter forsatte turen med minibuss og lunsj var neste mål, melboller.. deretter forsatte adventuregjengen sin tur til fulgereiret og vannkuben, stedet hvor de olympiske leker fant sted i august 2008. så forsatte turen til markedet, det nye klesmarkedet, som lignet ganske mye på silkemarkedet - men skal vissnok være litt billigere..!? Så var det middagstid og vi fikk mat med sterke smaker (noe som kjennetegner sør Kina som vi skal til senere.) og det blir lettere å lettere å spise med pinner - alle valgte det faktisk foran gafler som LÅG VED TALLERKENE VÅRE. måltidet ble forøvrig avsluttet med skorpion for alle dem som ønsket det, og noen valgte å spise mange, andre ingen.. En perfekt avslutning på vår sightseeingrunde denne dagen var akrobatikkshow med nokså små unger, utrolig hva de fikk til, vi satt alle sammen med store gap over at de faktisk klarte det de gjorde..!! Nå spilles det ligretto og "fotballspill" før sengen kaller på oss - og imorgen venter himmelske tempel, og om ettermiddagen/natten toget før vi skal innta Shanghai!!

Skrives før dere aner det - og kommentarer mottas med et smil!

reiserute kina

9.mars
Avreise Hurdal Verk kl 16.15

10.mars-12.mars - Beijing
Forbudte by, himmelske fredsplass, litt shopping(?) og bysightseeing.

13.mars-14.mars - Shanghai
bysightseeing, jadebuddhatempelet, the bund, maglev tog etc.

15.mars - 17.mars - Guilin
kveldstur, elvetur, Yangshuo, sykkeltur etc.

18.mars - 23.mars - Kumming (Yunnan)
western hills, steinskogen (yunnan), landsbybesøk, miao-folket, kirkebesøk, bird/flower marked, besøk på universitet.

24.mars - "sitte-på-toget-dag"
36 timers togtur..!!!

25.mars-27.mars - Xi'an
bymuren, muslimske kvarter, terracottafigurer (..)

28.mars-30.mars - Beijing
sommerpalass, akrobatikk, muren , peking and middag - og ikke minst shopping??

31.mars - Gardemoen / Hurdal ankomst ca.21.25!!
noen dager med etterarbeid, før det er påskeferie!